Chapewerken
Met chapewerken wordt het aanbrengen van een dekvloer verstaan. Indien de dekvloer mooi egaal is kunt u daarna eenvoudig tegels of andere vloerbedekking leggen. De chape is een dekvloer die bestaat uit een mengsel van water cement en zand. Deze is meestal enkele centimeters dik. In België hebben ze het over een chappe die gelegd wordt, bijvoorbeeld voor het aanbrengen van vloerisolatie, vloerverwarming en of een tegelvloer. En chappen is dan het aanbrengen van die deklaag . Na het aanbrengen van de chape moet deze eerst goed droog worden voordat u er een vloer op kunt leggen. De droogtijd is afhankelijk van de dikte van de chapelaag.
Vrijblijvend offertes aanvragen
Heeft u direct een vakman nodig voor chapewerken? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via het contactformulier. U ontvangt spoedig een terugkoppeling op uw vrijblijvende aanvraag. Het is aan u om de offertes te vergelijken en zo tot een goede keuze te komen. Alle gelieerde klusbedrijven zijn gecontroleerd op kwaliteit van het geleverde werk en de bedrijfsvoering, zodat u verzekerd bent van een erkend klusbedrijf.
Waarom Mijn Klusser inschakelen?
Via Mijn Klusser vergelijkt u gratis meerdere chappers bij u uit de buurt. Leg de offertes naast elkaar en vergelijk deze op prijs en kwaliteit. Door te vergelijken bespaart u tot 30% op uw investering. Dat is snel verdiend! Zit er geen interessante aanbieding tussen? Geen probleem, uw aanvraag komt zonder enige verplichting.
Mijn Klusser, netwerk van erkende klusbedrijven
Specialist op het gebied van schrijnwerk, elektra, loodgieterswerk, schilderwerk, pleisterwerken en dakwerken. Snelle service.
Veel voorkomende fouten
De deklaag moet volkomen glad zijn. Veel voorkomende fouten hebben te maken met het chappen zelf en het te vroeg leggen van de tegels. De chapelaag is dan nog niet volledig droog. De tegels zullen hierdoor niet goed hechten. Gebruik in geen geval cementlijm of pseudoflexlijm op redelijk verse chapewerken, de tegels zullen gegarandeerd eerdaags los komen te liggen en dan barsten of breken. Superflexibele watervaste witte poederlijm is duurder, maar geeft beter resultaat. Andere veelvoorkomende fouten worden gemaakt met het voegen. Ook hier is geduld een schone zaak. Te vroeg voegen is vraag om problemen. Eerst de lijm goed laten drogen, dan pas beginnen met voegen.
Tijd tussen chappen en vloeren
U moet rekenen op ongeveer 1 week per cm deklaag. Heeft u een chappe van 10 cm dan moet er idealiter 10 weken zitten tussen chappen en vloeren. De droogtijd is afhankelijk van de buitentemperatuur en de luchtvochtigheid. Wanneer u eerder begint met het leggen van de tegels, dan loopt u het risico dat de chapelaag krimpt en barst en daarmee ook uw tegelvloer ruïneert. Maar met het gebruik van de juiste flexibele lijm zou het vloeren ook na een week mogelijk zijn. Dit gaat overigens niet op wanneer u parket of laminaat legt. Dan moet de cementlaag echt volledig uitgedroogd zijn.
Te laag gechapt om te vloeren
Wanneer de chapelaag niet dik genoeg is om de tegelvloer meteen op te leggen, dan zit u met een hoogteverschil. Wat u het beste kunt doen hangt af van de grootte van dit hoogte verschil. Wanneer dit gering is, zeg minder dan 2 cm, kunt u dit met een dikkere lijmlaag overbruggen. Bij een groter hoogte verschil is een mortelbed een uitkomst. Hiermee kunt u de tegelvloer nog enkele cm ophogen. Ook kunt u overwegen een extra chapelaag aan te brengen, eventueel met een isolatielaag ertussen. Een andere optie is een extra tegellaag aan brengen onder de uiteindelijke vloertegels.
Tegels in nat mortelbed of verlijmen?
Bij chapewerk is het verlijmen van tegels de meeste strakke optie. Tenminste wanneer de chappe mooi egaal gelegd is. Is dit niet het geval dan zal u eerst moeten egaliseren. Is de ondergrond zeer oneffen dan is een nat mortelbed te overwegen. U moet dan tegel voor tegel waterpas in het mortelbed leggen. Het zal duidelijk zijn dat het leggen van tegels in de mortel meer tijd kost dan verlijmen op een egale chapelaag. Maar wanneer u niet de ruimte heeft om een cementvloer aan te brengen is een nat mortelbed de enige oplossing voor een mooie strakke tegelvloer.
Prijzen
De kosten van het leggen van een tegelvloer zijn afhankelijk van de uitgangssituatie. Moet er een chape komen? Wie gaat de vloertegels leggen en kiest u voor natuursteen of keramische tegels? De prijzen verschillen per situatie. U vraagt eenvoudig een offerte op via het offerteformulier voor de chapewerken die u voor ogen heeft. Voor het leggen van vloertegels vraagt de tegelzetter een uurloon of een prijs per vierkante meter. Bij het eerste weet u natuurlijk nooit hoeveel het totaalplaatje gaat kosten, terwijl de prijs per vierkante meter ook nog verrassingen kan opleveren. Bijvoorbeeld door de kosten van lijm en voegmiddel. Hoeveel het uiteindelijk gaat kosten hangt af van wat u precies gedaan wilt hebben.
Vrijblijvend offertes aanvragen
Om u zelf voor onaangename verrassingen te behouden, kunt u van te voren bij verschillende bedrijven gespecialiseerd in tegel- en chapewerken een offerte aanvragen. Een tegelwerker zal een ander tarief hanteren dan degene die komt chappen terwijl de kwaliteit van het chapewerk in hoge mate de kosten van de tegelwerken bepaalt. Via Mijn Klusser komt u direct in contact met diverse vakmannen bij u uit de regio. Uw aanvraag wordt naar zorgvuldig geselecteerde bedrijven verzonden, het is aan u om de offertes te vergelijken. Houd rekening met een goede timing, want wanneer u de tegelwerker naar huis moet sturen omdat de chape nog niet droog is, dan bent u extra voorrij kosten kwijt en waarschijnlijk ook uurloon. Het is dan ook handig om dit stukje neer te leggen bij de uitvoerder, daarmee is hij verantwoordelijk voor een strakke planning en niet u.